Hire a flat-bottomed sailing boat
@ CorFey platbodemverhuur B.V.

Tips and advice sailing boat rental

On this page you will find useful tips and answers to frequently asked questions about renting a flat-bottomed sailing boat. Whether you want to sail on the Wadden Sea or discover the Frisian lakes: with our flat-bottomed saling boats, we guarantee it will be an enjoyable adventure.

Mooring the flat bottomed sailing boat

The flat-bottomed sailing boat rentals‘ boarding harbour:

Jachthaven Lauwersmeer
Oostmahorn 31, 9133 DT
Oostmahorn

A harbour with all possibilities, with spacious closed parking spaces and loading and unloading possibilities next to the boat. All maintenance options are also at hand, incl. ship crane and mast crane.

And if is really windy or if the tide isn’t favourable, you can sail to Dokkum for a night.

From the harbor you sail onto the Lauwersmeer! Then you sail straight through the area where bald eagles’ breed and kingfishers are still seen regularly, the Otter has also settled here.
It is 1.5 hours sailing to the sea lock, which gives you the chance to get used to the boat before you enter the sea lock.

The boats are allowed to depart from Lauwersmeer harbour between 2 p.m. and 5 p.m., which leaves you plenty of time to reach the sea lock or Schiermonnikoog.

When you return you can refuel with water and diesel in the harbour. The harbour is equipped with great facilities so staying a night isn’t a punishment.

Returning the flat bottomed sailing boat:

Unless otherwise agreed, the sailing boat must be returned no later than 10.00 a.m. The sailing boat must be clean inside and outside, with full tanks and your luggage already taken off-board.

Where can you refuel water and diesel in Lauwersoog?

This is of course possible in the harbour. Or in Lauwersoog or harbour Oostmahorn. Having difficulties refuelling? With the help of the diesel jerry can onboard you can easily refuel. You can refill the jerry can at the gas station in Ee, about 6 km from the berth. Of course we can also do that for you.

Make sure there is always at least 10 liters of diesel in the tank! There can be large waves on the Wadden Sea which means the diesel in the tank can move considerably. The motor can start ‘gasping for air’ which can result in a standstill. So make sure you refuel on time! This is a basic safety rule: make sure your tank is full.

Platbodem in de haven

How do left and right turning propellers work?

A right-turning propeller (all 9 ships except Vrouwe Neeltje) pulls to the left when sailing backwards.

Very useful to know in for example the lock!

How do you find out how the propellers work? If possible, sail straight into the wind, turn the engine off and then put it in reverse at half throttle. If the stern pulls to the left; then you have a right-turning propeller and you should try to moor on the port side. You can of course also take a look under the engine hatch.

How do you sail away from the lower shore when there are strong winds?

 • Use a bow spring (rope from front bollard to a point on the shore somewhere amidships and back again and then a maximum of 1 turn around the bollard and keep it in your hand)
 • 2 or 3 fenders at the front of the boat between shore and boat, and 1 fender in your hand
 • then the skipper turns the rudder to the shore and gives the throttle a slight push forward
 • make sure the spring is tight!
 • the boat then turns with the bow to the shore!
 • If necessary, the skipper should accelerate a little bit more until the ship is almost perpendicular to the quay (possibly lower an extra fender in between) and thus with the back in the wind
 • then release the ropes and reverse
 • go backwards as far as needed to sail away safely and then lower the leeboard if necessary to be able to make a shorter turn
 • the spring is also an excellent aid when mooring high shore

 

Is the anchor stuck?

 • bring the anchor chain in as far as possible
 • start the engine
 • 3 to 4 meters of chain
 • secure the chain, but not directly on the winch!
 • then sail over the anchor at half throttle
 • stop the engine and haul the anchor

 

Droogvallen met een platbodem op de Waddenzee

How do you prevent damage to the sailing boat?

Most damage occurs to the mountain wood when mooring. This cannot always be prevented, but hanging the fenders correctly does help! When mooring, both in the lock and at the jetty, always consciously choose a port or starboard side and then hang 2 fenders at the level of the leeboards, hang the round fender halfway between the leeboards and the front of the boat and the 3rd fender loosely behind the skipper. You hang the 4th fender on the other leeboard. Should you unexpectedly moor on the other side, then there is enough time to hang the fenders correctly and bring the round fender to the other side. If you don’t have time to move the fenders, you can hold the round fender in your hand, then you can always lower it if needed.

Tip:

Zo vroeg mogelijk met laag water er uit. Op het fokje met wind en tij mee door de geulen. Loopt het schip vast? Fok neer, anker uit en wachten tot je ruim vrij ligt. Anker op, fok bij en herhalen. Prachtig om te doen, je ziet het hele geulenlandschap voorbij komen. 10 tegen 1 zie je ook de zeehonden op de platen liggen. En kun je goed zien waar je eventueel mooi droog kunt vallen.

 

Tips for sailing on the Wadden Sea:

Many skippers sail carefully from buoy to buoy and follow the channel. Which is a shame because it means you miss all the sailing fun. Since the Wadden Sea is fairly flat in many places, you can quietly sail larger parts of the Wad than just those channels. You can also easily go outside a few buoys. Just make sure you have 2 hours of tide behind you (which is about 60cm of water), look carefully at the map (and possibly look at the depth gauge) and sail. If that doesn’t work, you can go back or prepare the ship for a few hours on the dry. Falling dry with the Vollenhovense Bollen is easy. This increases the size of the sailable Wad and makes your sailing experience even better!

 

Droogvallen op de Waddenzee met een platbodem

 

Other tips for sailing with a flat bottom sailing boat:

 • Na het droogvallen is het raadzaam even te wachten met het starten van de motor tot er ruim voldoende water onder de kiel staat. Hiermee voorkom je mogelijk dat de koelwaterinlaat verstopt raakt of dat de impeller beschadigd raakt door naar binnen gezogen zand.

 • De zeesluis bij Lauwersoog heeft een systeem om te voorkomen dat er zout water in het Lauwersmeer komt. Dit betekent dat u vanuit het Lauwersmeer komend altijd instromend water onder het schip heeft. Achtertros eerst vast dus! Alle Bollen meren in de sluis graag af over bakboord.

 • Mocht het tij tegen zitten of er wel erg veel wind staan, dan is het absoluut een aanrader om een nachtje Dokkum te doen. Slechts 2 uur varen en je ligt midden in het rustige centrum. En Dokkum is heel erg mooi. Het stadje heeft een aantal prima -en betaalbare- eetgelegenheden. En heb je de volgende dag tijd over, vergeet dan niet, vlak voordat je het Lauwersmeer op vaart, even bakboord uit de Raskes op en neer te varen. Dit is echt één van de mooiste stukjes van het Lauwersmeer. Aan beide zijden een geweldige natuur en in Ezumazijl lijkt de tijd al 100 jaar stil te staan.

 • Het reven van het grootzeil: de reefknuttels in het zeil dienen alleen maar om de broek van het zeil bijeen te houden. Deze mogen nooit strak staan  en uiteraard alleen om het zeil! Als vuistregel: er moet een vuist tussen passen. Te strakke reefknuttels kunnen makkelijk scheuren in het zeil veroorzaken.

 • Kijk vooral eens op  http://www.wadvaarders.nl  Hier is veel gerichte informatie te vinden over zeilen op de Waddenzee. Van ankeren tot droogvallen, van de nieuwste gegevens tot de laatste regeltjes. En daarnaast vindt je ook veel tips die je vakantie zeker kunnen verrijken.

 • De jachthaven van Schiermonnikoog wordt niet elk jaar meer gebaggerd. Dit betekent dat je schip enigszins weg kan zakken in het slib. Op zich geen enkel probleem, maar het is wel zinvol eerst de afsluiters van toilet en koelwater te sluiten. Zo voorkom je dat de boel verstopt raakt met als mogelijk gevolg een heet lopende motor en/of een defect toilet. Niet vergeten de koelwaterafsluiter weer te openen voor je de motor start! Dit geldt uiteraard ook voor droogvallen op plaatsen met veel slib! De haven is in 2020 overigens weer gebaggerd.
 •  

  Eating and drinking at the Lauwersmeer:

  • Kom je terug van het Wad en moet je nog een nachtje overnachten op het Lauwersmeer? Door de sluis bij Dokkumer Nieuwe Zijlen, stuurboord uit en eten bij Eetcafe De Dream. (H)eerlijk eten, prachtige locatie, eerlijke prijzen. Van uit de haven loop je hier in 10 minuten heen! Over de sluis via de trap naar beneden of na een paar honderd meter links naar beneden.

 • Bovenop de sluis vind je nog Restaurant de Pater en ook de snackbar is aanwezig.
 • In Lauwersoog vind je het t’Ailand. Verse, ambachtelijk gevangen vis. Alleen in het weekend. Je moet wel de hele visserijhaven rondlopen, maar het is de moeite waard.

 • Ook het “Booze Wijf” op het Lauwersmeer is het vermelden waard, ruim voorbij de invaart van Jachthaven Lauwersoog de komvormige haven in aan BB.  Lekker eten, ruime openingstijden, speelgelegenheid voor kinderen, mooi wandelen en een prachtige haven voor platbodems.

 • Op Schiermonnikoog een keertje eten bij hotel van de Werff, klassiek en goed in een prachtige eetzaal. Korte broek of kostuum, baljurk of zeilpak, het maakt daar niets uit. Moet je één keer in je leven gedaan hebben.

 • Pizzeria d’Angelo in Dokkum, lekker en niet duur.

 • En op het Wad zelf natuurlijk kokkels, mosselen of de Japanse oesters. Gewoon even lekker spoelen in zout water.  Een platvisje vangen kan ook. Kokkels en mosselen even aan de kook brengen en eten met een plakje brood en een glaasje wijn al uitkijkend over het Wad. Simpel en lekker, gewoon geweldig!
 •  

  View our sailing boats here or contact us!