Hire a flat-bottomed sailing boat
@ CorFey platbodemverhuur B.V.

Sailing with a flat-bottomed sailing boat on the Wadden Sea

Alles over zeilen op het wad met een platbodem

Altijd al eens een zeilboot willen huren om op de Waddenzee te zeilen? Rust, ontspanning, stilte om je heen… Je hebt je vast ook afgevraagd hoe het zit met de stroming. Al die zandbanken, geulen en getijden kunnen behoorlijk spannend zijn voor zeilboten met een kiel.

Sailing on the Wadden Sea with a flat-bottomed boat is one of the most beautiful ways to discover the Wad. In this article, you can read tips and tricks to properly prepare for your first sailing trip on the Wadden Sea with a flat bottomed sailing boat.

Is it dangerous to rent a flat-bottomed sailing boat on the Wadden Sea?

Sailing on the Wadden Sea is a dream for many people. If you have sailed a lot on the Frisian lakes and sailed along the Afsluitdijk, you may have also dreamed of going through the locks and entering the salty water. But there is always that little voice: what if something happens?

That is why I want to show you that sailing on the Wadden Sea with a rented sailing boat is not scary at all. You just have to follow a few simple rules to ensure safety.

In general, the IJsselmeer is considered more dangerous than the Wadden Sea. When it is around wind force 5, it is still wonderful sailing with a reef in the mainsail and around 6 you can still sail perfectly well with with back winds.

Safe sailing on the Wadden Sea with a flat bottom sailing boat:

 1. Zorg dat je met windkracht 6 en hoger in een veilige haven ligt. Onze schepen kunnen een storm op de Waddenzee wel aan, maar het is voor de bemanning vaak heel uitputtend en zeker niet leuk. Dus mijn advies is: bij harde wind lekker in de haven blijven.
 2. Beschikken over een goed weerbericht is cruciaal, zodat je bent voorbereid op eventuele regenbuien en bijkomende windstoten. De websites Zeeweer, Windy, Windfinder en Buienradar zijn goede raadgevers. Let bij Windy ook in het bijzonder op de ‘Windstoten’ functie.
 3. Blijf op de hoogte van de waterstanden en de eventuele afwijkingen zoals springtij. De verkeerspost Schiermonnikoog roept elke 2 uur het bericht uit over de marifoon op kanaal 10. Je kunt , mits je een marifooncertificaat hebt, de Verkeerspost Schiermonnikoog oproepen op marifoonkanaal 10 voor meer informatie.
 4. Houd de diepte van het water goed in de gaten. De zwaarden zijn uitstekende dieptemeters! Als ze de grond raken, dan weet je dat er nog ongeveer een meter water onder de bodem hebt. De Jan Steen, en de Vrouwe Klazina hebben daarnaast nog een dieptemeter. Daarnaast: hou op de kaart bij waar je vaart en kijk naar de waterdiepte in je directe omgeving.

 5. Doe veel kennis op voor je vakantie door op o.a. de site van de Wadvaarders te kijken. Daar staat een schat aan informatie. Ook de havenmeesters hebben veel kennis en geven graag raad en advies. Wij zorgen voor recente kaarten aan boord evenals een marifoon, verrekijker en een GPS. Ankergerei en motor zijn op orde en goed onderhouden.

 6. Kom je onverhoopt midden op het Wad toch een felle bui tegen met harde wind? Weet dan: het schip kan er echt wel tegen. Zelf zoek ik dan tijdig een plaatsje achter een zandplaat en zet het anker. Achter de kajuit zit je dan lekker uit de wind, maar eigenlijk heb je altijd wel de tijd om in een haven binnen te lopen. Van eiland naar eiland is ongeveer 4,5 uur varen, dus ben je bijna altijd in minder dan 2 uur veilig in een haven.

 7. Realiseer je dat het water op het Wad veel sneller stroomt dan je ooit kunt zwemmen, en dat een mens te water in een beetje golfslag niet eenvoudig te vinden is. Doe daarom altijd reddingsvesten aan. Als ik zelf schipper, is het een vaste regel: vanaf het moment dat we de zeesluis invaren moeten de reddingsvesten aan en hier wijk ik nooit van af. Goede automatische reddingsvesten kun je bij ons huren.

 8. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan of bij een prangende vraag zijn wij telefonisch goed bereikbaar. En in geval van echte nood ook s ’nachts.

Can I sail with a flat bottomed boat?

If you already have some sailing experience, you can. You do not need to have sailed with a flat-bottomed sailing boat before, to rent a Vollenhovense Bol or Lemsteraak (flat-bottomed sailing boat) on the Wadden Sea. Sailing with a Vollenhovense Bol or a Lemsteraak, the flat-bottomed boats that we rent out, is only slightly different than sailing with a “normal” sailing boat.

Wat is het verschil tussen zeilen met een platbodem en een ‘gewone’ zeilboot?

 1. Je hebt twee zwaarden in plaats van een kiel, die zorgen dat je de goede koers houdt
 2. Je hebt meer snelheid nodig om overstag te gaan dan bij een ‘gewoon’ zeiljacht
 3. Het grootzeil zet je met 2 vallen ipv met 1 val
 4. Je hoeft niet in paniek te raken als je de bodem raakt. Sterker nog, dit is een van de allermooiste eigenschappen van zeilen met een platbodem op de Waddenzee.

Someone with sailing experience can certainly handle a flat bottomed sailing boat. We are happy to give some tips before you leave, so feel free to ask us.

Tips om zeilen op de Waddenzee veilig en leuk te maken:

Falling dry with a Vollenhovense Bol

They are made for drying out on the seabed as they have a thick (2.5 or 3 cm) steel bottom supported by a heavy, massive keel beam and are therefore very stable on the seabed. And drying out on the seabed is a great experience. You choose a place to anchor (or “accidentally” let it dry out), put your anchor out and watch the water slowly disappear. And then there is peace. You can explore the Wad from your rented sailboat for hours! For many there is nothing more beautiful. You can even fish for your own dinner. Mussels, Japanese oysters and Clams offer you a delicious seafood meal.

The best way to dry out on the Wadden Sea with a flat bottomed sailing boat:

 1. Twee tot drie uur na hoog water vastlopen geeft een veilige marge. Je voorkomt daarmee dat je droogvalt op het topje van een zandbank
 2. Goed opletten dat je niet aan de rand van een diepe geul droogvalt, anders kom je scheef te liggen. Peil aan alle kanten van de boot met de vaarboom in het water om het diepteverschil te meten, of vaar een rondje boven de gekozen ankerplaats en kijk op de dieptemeter
 3. Anker uitzetten: na het zetten van je anker op de uitgekozen plaats zal je zeilboot (afhankelijk van hoeveel lijn je het anker geeft) tussen de 10 en 20 meter van het anker af droogvallen. Het anker ligt dan mogelijk beduidend hoger op de zandbank dan de platbodem. Het is dan handig om tijdens het droogvallen het anker uit het Wad te halen, en aan de andere kant van het schip weer even in de bodem te drukken. Zo voorkom je dat je na het tij hoger op de zandbank komt te liggen

When you are on the dry seabed, you can start exploring. From knee-high water you can disembark calmly, and at around knee height you should go back on board. But you can also just wait until the sandbed dries up, then you normally have at least 2 hours to explore.

If you accidentally get stuck with a flat bottomed sailboat

If you get stuck and the nose is in the wind, you must immediately lower the sail and put the engine in reverse. If you are still stuck you must release the anchor to avoid moving higher up the sandbank when every wave hits. When sailing under sail, put the engine in reverse and use the sails to ensure the front of the boat is pointed towards the wind.

If you get stuck around high tide during spring tide, you have already made many mistakes! That should never happen. But if it does, drop the anchor as soon as possible and alarm the KNRM directly by app or telephone. If this does not work then call the Traffic Post Schiermonnikoog via telephone or VHF. They will come to try to pull you from the sand bed. If this doesn’t work, you may be stuck for several days because the water doesn’t get high enough. De KNRM heeft een app die automatisch je locatie laat zien. Meld je voor vertrek aan bij de app. Je hebt in principe op het hele Wad 4G bereik. Anders bel je ze op of bel je de verkeerspost Schiermonnikoog en geef je je GPS positie door dat het navigatiesysteem van de boot doorgeeft.

Sailing times and sailing area on the Wadden Sea

 • Vanuit de verhuur haven ben je in ca. 2-3 uur op Schiermonnikoog
 • Van Schier naar Ameland is ongeveer 4 uur
 • Van Ameland naar Terschelling is ook ongeveer 4 uur.
 • Met een beetje tij en goede wind kun je in een dag terug van Terschelling naar Lauwersoog.
 • Hoogwater is op Terschelling ongeveer 1 uur vroeger dan in Lauwersoog en je kunt wel 4 uur voor hoogwater vertrekken!
 • Richting het Oosten ligt Noordpolderzijl, vanuit de sluis ongeveer 4 uur varen.
 • Door naar het Duitse Wad kost ongeveer 3 uur.

You can also choose to discover the beautiful Dokkumer Ee. Sail left out of the harbor and you are in the historic town of Dokkum in an hour. In 6 to 7 hours you will arrive in Leeuwarden. Want to go to Harlingen? That will take about a day and a half as you sail inland. For example, leaving the harbor on Saturday, arriving in Harlingen on Sunday, and then sailing on the Wad on Monday in the direction of Texel, Vlieland or Terschelling.

You can of course sail west on the Wadden Sea, and then return to Harlingen via Leeuwarden and Dokkum. Depending on the wind direction you can determine your sailing plan. You can also ask us what a nice sailing route is for the current weather conditions. We are happy to think along, to ensure that you have a wonderful time when you rent a sailboat.

How do you use the leeboards?

The leeboards are the keel of the boat. So when maneuvering in harbor, sailing into a box with crosswinds, you should always use your leeboards. The ship then stays on course with a little more wind. Certainly very useful if you have to enter a box.

What to do in the event of an engine breakdown

You have a sailing boat, so engine trouble is not an immediate disaster! Set the sail and ensure you get to deeper waters, or consciously choose a safe place to anchor. You can also sail and anchor close to a harbor. A tow can often be arranged via the KNRM app or VHF, or by calling the harbormaster. Also waving/asking for help from passing ships is often a great solution.

The engines on all our ships are practically new, so the chance of them breaking down is very small. In addition, there is a complete toolbox on board and with some telephone help from me or our mechanic, you are very likely to be able to get the engine up and running again. Always call us to discuss first. And, perhaps most importantly, always check how much fuel you have left before you leave the harbor.

How do the tides work on the Wadden Sea?

The Wadden Sea takes about 6 hours to empty from high water(HW) and then it takes about6 hours before the water returns. A rule of thumb is that in the first hour 1/12 of the water returns or disappears, the second hour about 2/12 and the third hour 3/12. Thefourth hourthen 3/12 again, the fifth hour 2/12 again and the last hour 1/12 and then the circle is complete.

If you then know that there is approximately 240 cm of water at Lauwersoog at high tide, it is easy to calculate how much water comes or goes per hour. The exact tides can of course be found in the map on board and via the weather forecast from the Schiermonnikoog Traffic Post which indicates any changes. In general, there is more water at a full moon, just like with a western wind. You certainly have less water with an eastern wind, which can make a difference of 30 to 50 cm. And of course, the water map indicates how much water disappears on the Wad when it is low tide.

How does the current work on the Wadden Sea?

Because the water rises and falls the most in the third and fourth hours before and after high water, the current is also strongest at these times. At the back of each boats’ instruction book you will find this information in the current charts. The fatter the arrow, the faster the water flows. So sailing against the current at that time will not help you make that much progress.

Wind against water is not a great experience, but wind and water in the same direction give speed. The water always runs around an island from both sides which means the two currents meet approximately in the middle behind the island. This is often the shallowest place, the so-called ‘Wantij’. It is useful to be here around high tide, after all that means sailing with the current again!

The Wad is a very special nature reserve, so respect it! No loud music, no football on the sandbanks and don’t get close to seals and birds. And of course, always take your rubbish with you. Read the Wad sailers’ Sailing Code and stick to it. This code can be found in the information booklet on board. Then the Wadden Sea will remain sailable for us in the future!

If you do not leave the harbor at wind force 6 or higher, and listen carefully to the advice of lock keepers, harbormasters, sentries (the Brandaris and Schiermonnikoog) and from us, then you will have a fantastic time on the Wadden Sea.

Conclusion

I hope that with these tips you have become enthusiastic about renting your own flat-bottomed sailing boat on the Wadden Sea. We have a Grundel, 7 beautiful Vollenhovense Bollen and 2 Tjalks for rent. These flat-bottomed sailboats guarantee a unique sailing trip that you will talk about for a long time.