Bekijk onze platbodems

Wij hebben 7 prachtige ‘Vollenhovense Bollen’, 2 Tjalken en 1 Grundel in de verhuur. Allemaal zeer geschikte platbodems voor de verhuur, waarbij u zelf vaart en geen ervaring met platbodemzeilen nodig heeft. Vindt u het lastig een keuze te maken? Neem dan gerust even contact met ons op! We adviseren u graag in uw platbodem avontuur!

De Bries

2 tot 5 personen
Vanaf € 500,- per weekend

De Bries is een grundel van 8 meter lang. Het schip is voorzien vaan een mooi en warm interieur en messing patrijspoorten.

Vrouwe Fortuna

2 tot 5 personen
Vanaf € 595,- per weekend

De Vollenhovense Bol “Vrouwe Fortuna” is een prachtige, glanzend witte Vollenhovense Bol met bruine zeilen uit 1996 . Ze meet 8.10m en is ontworpen door Gipon en gebouwd in Deil. Bijzonder aan dit schip is de keuken aan stuurboordzijde, waardoor er aan bakboord een volledige U-zit ontstaat.

Vrouwe Klazina

2 tot 5 personen
Vanaf € 595,- per weekend

Een prachtige, glanzend witte Vollenhovense Bol met bruine zeilen die mensen laat omkijken. Sierlijk gaat zij door het water, voortgedreven door de wind of door de 27pk sterke Craftsman scheepsdiesel (2017).

De Goede Hoop

2 tot 5 personen
Vanaf € 595,- per weekend

Met haar prachtige donkergroene romp, witte kajuit en klassiek bruine zeilen is platbodem De Goede Hoop absoluut een plaatje om te zien. Ze is het eerste schip uit de vloot en wordt naast de wind aangedreven door een Craftsman scheepsdiesel van 27pk (2016).

Jan Steen

2 tot 5 personen
Vanaf € 675,- per weekend

Met haar helder witte kleur is deze platbodem een indrukwekkende verschijning. Mooi van buiten, compleet van binnen. Van koelkast tot marifoon, van verwarming tot GPS/dieptemeter.

Anna

2 tot 6 personen
Vanaf € 675,- per weekend

De Anna is een Vollenhovense bol van 8.50 meter lang.

Fleur Femke

2 tot 6 personen
Vanaf € 675,- per weekend

De Fleur Femke is een Vollenhovense bol van 8.50 meter lang.

De Lepelaar

2 tot 6 personen
Vanaf € 770,- per weekend

De Lepelaar is een prachtige Lunstro Vollehovense bol van 8.85 meter lang. Deze ruime Bol heeft 6 slaapplaatsen. En is voorzien van prachtige sfeervolle details.

Hoop op Zegen

2 tot 6 personen. Optioneel tot 8
Vanaf € 1.015,- per weekend

De Tjalk “Hoop op Zegen” Is een traditionele, klassieke platbodem gebouwd in 1898 die in een top conditie verkeerd. Met een diepgang van 70cm is deze platbodem uitermate geschikt voor de Friese meren en de Waddenzee!

Vrouwe Neeltje

7 tot 8 personen
Vanaf € 1.015,- per weekend

De Tjalk 'Vrouwe Neeltje' is een prachtig ruim schip, geschikt voor 7 a 8 personen. De stahoogte in deze tjalk is 185cm in de keuken en 170cm in het leefgedeelte. Heerlijk als u geniet van het droogvallen op de bodem van onze prachtige Waddenzee. Deze Tjalk is gebouwd in Drachten met als bouwjaar 1908.

Jonge Blom

7 Personen

Dit prachtige schip met een geweldige lijn en perfecte zeileigenschappen is vanaf nu te huur! De Jonge Blom is een Lemsteraak uit 1976. Het schip is 11.20 meter lang, 4.2 meter breed en is van het model BlomAak. De Jonge Blom heeft een gemoderniseerd interieur met behoudt van karakter. Het schip is voorzien van een rolfok, een stuurwiel en beschikt over 7 slaapplaatsen.

Lees hier meer over Vollenhovense Bol platbodems

De Vollenhovense Bol is ontworpen begin jaren 1900. Aan de lage wal van de toenmalige Zuiderzee ontstond behoefte aan een betaalbaar, zeer zeewaardig schip. Immers, aan de lage wal kon het behoorlijk spoken!

Scheepsbouwer Kroese bouwt in opdracht van visser Jongman in 1902 de eerste Vollenhovense Bol. Een scheepje met een plat vlak maar met ronde zijden en boegen en een ronde voorsteven, daarom ook een platbodem genoemd. De bouwer liet zich inspireren door zowel de Botter, als de Schokker.

Na de Tweede Wereldoorlog tekende de ontwerper J.K. Gipon in 1961 een Vollenhovense Bol van 8.50 meter die de eerste is geworden van een hele serie Vollenhovense Bollen, waarvan de meesten werden gebouwd door de werf Kooijman en De Vries in Deil aan de Linge.

Gipon tekende de Vollenhovense Bollen in diverse afmetingen:

8.10, 8.50, 9.00, 9.30 en 9.75 meter.

De 8.10 meter is de kleinste en de handzaamste en heeft desondanks ruim voldoende accommodatie voor 4 tot 5 personen. De 8.50 meter tot de 9.75 meter Bollen geven meer ruimte en comfort, maar zijn ook zwaarder te zeilen.

Ook onze platbodems: de Jan Steen, De Goede Hoop, Vrouwe Klazina en de Vrouwe Fortuna zijn ontworpen door Gipon en gebouwd door Kooijman en De Vries. De Vrouwe Fortuna is gebouwd in 1996 door Van Rijnsoever, de opvolger van Kooijman en de Vries. Sierlijke, ruime schepen en zeer Waddenzeewaardig. Een Vollenhovense Bol huren is varen met een sierraad op het Wad.

Iemand die 8 jaar lang een 8.10 meter lange Vollenhovense Bol in bezit heeft gehad, vertelt het als volgt:

“Ons schip voldeed aan alle criteria: niet te groot, door 2 personen goed te hanteren, comfortabel interieur met stahoogte en voldoende ruimte voor ons gezin bestaande uit 4 personen. Van buiten stoer en rond van lijn. Het ronde achterschip gaf achter inkomende golven geen kans.”

Vollenhovense Bollen hebben uitstekende zeileigenschappen zoals de resultaten in diverse wedstrijden hebben aangetoond.

Die uitstekende zeilkwaliteiten dankt het aan de evenwichtige tuigage en de goede rompvorm. De stabiliteitscurve voor een platbodem is werkelijk geweldig en grote hellinghoeken zijn niet nodig om goede prestaties te behalen. Sterker nog, vanaf 20 graden hellinghoek is het raadzaam om het eerste rif te steken. Bij een grotere hellinghoek gebruik je de wind als hefboom i.p.v. voortstuwing. Hierdoor is de veiligheid aan boord ruimschoots verzekerd.

Wil je meer lezen over Vollenhovense Bollen? Klik hier. Of wat een platbodem precies is? Klik hier. 

De Vollenhovense Bol is de meest zeewaardige platbodem binnen deze lengten!